Novo priznanje restoranu Bernarda: Za korištenje starinskih sorti i namirnica iz biodinamičkog uzgoja, dobiven standard Okusi varaždinskoga kraja

Jela lokalne gastronomije, namirnice iz biodinamičkog uzgoja, starinske sorte, okusi djetinjstva… Sve to karakterizira kuhinju i poslovnu filozofiju restorana Bernarda iz Varaždinskih Toplica, a što je prepoznala i struka te je ovom poznatom topličkom restoranu dodijelila standard Okusi varaždinskoga kraja.

Između ostalog, riječ je i o standardu koji obvezuje nositelja da tijekom cijele godine u svojem jelovniku ima najmanje dva jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije, kao i najmanje četiri vina iz varaždinske regije. Restorani također u pripremi jela koriste namirnice lokalnih proizvođača. No, restoran Bernarda je otišao i korak dalje.

- Od samog početka rada restorana usredotočeni smo na namirnice iz biodinamičkog uzgoja i starinske, pomalo zaboravljene sorte. Sve su to okusi koji nas vraćaju u djetinjstvo, okusi koji nas podsjećaju na jela naših mama i baka. U restoranu Bernarda „oživjeli“ smo takve namirnice iz vlastitog uzgoja prezentirajući ih na tanjuru na moderan način – otkriva Andrej Oblaković, voditelj restorana Bernarda i osoba koja je odradila cijeli posao oko organizacije dodjele standarda Okusi varaždinskoga kraja.
Upravo ovaj restoran svojom pojavom na gastronomskoj sceni, u kratkom roku započeo pravu malu revoluciju u promociji biodinamike i starinskih sorti.

- Većina današnjih komercijalnih sorti su na nekih način modificirane. Odlučili smo napraviti zaokret u pripremi i prezentaciji hrane, a započeli smo od naše kuhinje. Mnogo radimo na edukaciji gostiju. Naša hrana ima priču koju prenosimo ljudima. Na taj se način trudimo usaditi im svijest o važnosti konzumacije izvornih sorti iz biodinamičke poljoprivredne proizvodnje – dodaje Oblaković.

Takav uspjeh na gastro sceni u kratko vrijeme ne bi bio moguć bez kvalitetnog osoblja. - Naravno da ne bi bilo moguće da iza projekta ne stoji odlična i dobro uigrana ekipa restorana, predvođena glavnim chefom Ivom Dubravcem i glavnim chefom slastica Dejanom Huzjakom. I prilikom dodjele standarda Okusi varaždinskoga kraja oni su svojim kreacijama oduševili brojne okupljene goste – zaključio je voditelj Andrej Oblaković.

Uz restoran Bernarda uskoro će svoja vrata otvoriti još jedno gastronomsko iznenađenje. Do kraja ove godine s radom započinje pizza, pasta i burger restoran i pansion, u potpunosti suvremeno novouređeni objekt, topličancima od davnina poznat pod imenom hotel Tonimir.